Start(V)aardig
Buurtsportcoaches hebben een grote verantwoordelijk in het ombuigen van een neerwaartse spiraal van de beweegvaardigheid van jonge kinderen. Wie op jonge leeftijd (v)aardig start, ontwikkelt dikwijls een actieve leefstijl. Voor optimale ondersteuning wordt inzicht verworven in: de natuurlijke motorische ontwikkeling van kleuters en het risicoprofiel van kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Maar ook leefstijl- en omgevingsdeterminanten van beweegvaardigheid van kleuters wordt onderzocht evenals het effect van interventies op de beweegvaardigheid van kleuters. Alle wetenschappelijke kennis wordt met dit project verwerkt in een toolbox, voorzien van praktische handvatten voor (toekomstige) buurtsportcoaches.
ACT2ACT
Twee op de vijf jonge kinderen bewegen te weinig en één op de vijf ontwikkelt zich motorisch zorgwekkend. Ondanks de aandacht hiervoor, lukt het onvoldoende dit te veranderen. Om het tij te keren, ontwikkelen we in ACT2ACT een vernieuwende aanpak. ACT2ACT is een acroniem voor: ACTive systems to ACTivate young children. Daarmee wordt het hoofddoel omvat, namelijk het verbeteren van het systeem om bewegen bij jonge kinderen stimuleren. Op basis van onderzoek onder kinderen, ouders en professionals en betrokken partijen rond het jonge kind, willen we factoren identificeren die kunnen leiden tot een systeemverandering rondom het jonge kind en uiteindelijk tot meer en beter bewegen.
Actief Fundament, fundamenteel beter
Bewegingsarmoede vormt een grote uitdaging in de samenleving. De basis hiervoor wordt gelegd tijdens de jonge kinderjaren. Toch is er weinig specifieke aandacht en ruimte hiervoor binnen de voorschoolse periode en in de kleuterjaren in het basisonderwijs. Actief Fundament richt zich op het ontwikkelen van passende aanpak op Integrale Kind Centra gericht op beweegstimulering en motorische ontwikkeling voor kinderen van 2-7 jaar met als doel beweeggedrag, motorische vaardigheden en sociaal-emotioneel welbevinden van kinderen te verbeteren. Het project wordt ondersteund door diverse branche- en belangenorganisaties (zoals BMK, PPinK, BOinK, KVLO) en bestaande landelijke initiatieven (Gezonde School/Gezonde Kinderopvang).
recente publicaties
Wil je meer lezen over dit thema, lees de verschillende publicaties over over risicogroepen, meetinstrumenten en effectieve interventies om kinderen goed te leren bewegen.
- https://www.hva.nl/urban-vitality/gedeelde-content/nieuws/2019/2021/04/het-belang-van-bewegingsonderwijs-tijdens-en-na-de-pandemie.html?origin=zISKRQbiRwK%2BMaJj6ddrqw
- (A Variable- and Person-Centered Approach to Further Understand the Relationship Between Actual and Perceived Motor Competence in Children in: Journal of Teaching in Physical Education – Ahead of print (humankinetics.com))
- IJERPH | Free Full-Text | Investigating Motor Competence in Association with Sedentary Behavior and Physical Activity in 7- to 11-Year-Old Children (mdpi.com)
- https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/speerpunten/healthy-ageing/zelfstandig-sporten-kinderen-motorische-achterstanden
- https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/kenniscentra/hanzehogeschool-centre-of-expertise-healthy-ageing/lectoraten/lectoraten/sportwetenschap/basic-motor-competencies-europe-assessment-and-promotion-bmc-eu?r=https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/kenniscentra/hanzehogeschool-centre-of-expertise-healthy-ageing/lectoraten/lectoraten/sportwetenschap/organisatie/overzichten/onderzoeksprojecten
- https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/speerpunten/healthy-ageing/impliciet-leren-kinderen-motorische-achterstanden?r=https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/overzichten/onderzoeksprojecten